Dyneema Composite Fabric | de ultralight must-have (2024)

De ultralight hiking must-have

Als je als echte ultralight hiker door het leven wilt gaan kan je niet om Dyneema Composite Fabric (DCF) en producten met Dyneema er in heen. Dyneema Composite Fabric, oftewel DCF, is een hi-tec “space” materiaal dat ultrasterk en ultralicht is. Dyneema heeft een extreem hoge scheursterkte en heet niets voor niets "de sterkste vezel ter wereld!". Want Dyneema is 15 keer sterker als staal. Naast supersterk en superlicht is DCF ook 100% waterdicht, neemt het geen vocht op, stretcht het niet en breekt het niet af door UV licht (in tegenstelling tot bijvoorbeeld nylon en polyester).

Dyneema Composite Fabric | de ultralight must-have (1)

Cuben Fiber

Naast de naam Dyneema Composite Fabric wordt er ook op veel hiking sites en vlogs gesproken over Cuben Fiber. Cuben Fiber de oude naam voor Dyneema en is het zelfde als Dyneema Composite Fabric.

Zou je graag zelfstandig een avontuurlijke trektocht willen maken? Laat mij je dan helpen met de Basiscursus Hiken & Wildkamperen. Een no-nonsense cursus waar je veel aan zal hebben. Meer informatie kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp, klik hier.

Toepassingen Dyneema

De kunstvezel Dyneema wordt o.a. toegepast in de zeevaart (vislijnen, netten, touw), offshore (verankering), medische (orthopedisch), Industrie (veiligheidshandschoenen), het leger (kogelwerende producten), bescherming sport (kleding en uitrusting), vlieger en zweefsport (lijnen), designer kleding, klimmateriaal en natuurlijk het allerbelangrijkste voor ons: voor lichtgewicht hiken.

Voordeel Dyneema Composite Fabric

Super sterk, super lichtgewicht en 100% waterdicht. Het sterkst is DCF als het toegepast outdoor product gelijmd is, en niet gestikt. Dit is een duurdere en moeilijker bind methode voor outdoor gear producenten.

Doordat DCF geen water opneemt is het ook een super product voor natte omstandigheden. Het doet niets met water, je veegt en schudt het er zo vanaf.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld ripstop nylon, waar de meeste lichtgewicht tentjes en opbergzakken e.d. van zijn gemaakt, absorbeert DCF geen water als het nat is en rekt het niet uit (tentdoek). Een groot voordeel, want door dit absorberen van water wordt een product nadelig zwaarder, voelt nat/klam aan, de inhoud wordt vochtig en moet je je buitentent naspannen.

Ook UV licht heeft geen afbrekend effect op Dyneema. Dyneema is dus heel duurzaam en gaat heel lang mee in tegenstelling tot nylon en polyester.

Nadeel Dyneema Composite Fabric

Een groot nadeel van Dyneema Composite Fabric is dat het makkelijk door een dun en scherp voorwerp doorboord kan worden. Of door wrijving met een hard voorwerp beschadigd kan raken. Dit komt omdat er relatief weinig Dyneema vezel in DCF gebruikt wordt. Het is meer een soort ultradun gaas dat “geplakt” is op een flinterdun folie. Hierdoor is een DCF product niet meer waterdicht. Gelukkig is DCF wel makkelijk zelf te repareren.

Maar Dyneema Composite Fabric is er in verschillende zwaartes; hoe zwaarder per m2 hoe sterker en meer bestand tegen beschadigingen en doorboring. Je moet er dus altijd voorzichtig mee om gaan. Maar dat moet je sowieso met alle lichtgewicht hiking producten.

Nog een nadeel is dat Dyneema Composite Fabric (gedeeltelijk) doorschijnend is. Dit laatste kan vervelend zijn voor je privacy als je op een camping of een drukke camp spot staat met je "doorzichtige" DCF tentje.

En jammer genoeg zijn producten van Dyneema Composite Fabric prijzig in de aanschaf.

Is Dyneema een aanrader?

Ja en nee… Dyneema is zeker een aanrader voor serieuze lichtgewicht hikers. Hiking gear gemaakt van Dyneema is interessant als elke gram voor je telt. En Dyneema Composite Fabric is aan te bevelen als je gaat hiken in gebieden waar het geregeld regent of nat is. Deze laatste eigenschap van DCF vind ik ideaal.

Maar DCF is heel kwetsbaar voor doorboring; er vormen zich makkelijk gaatjes in het materiaal. Hierdoor kan DCF niet meer geheel waterdicht zijn.

Toch is het geld waard om te investeren in gear van Dyneema. Bijna al mijn stuff sacks zijn van Dyneema en de 100% waterdichte pack liner voor in mijn rugzak is dat ook. Ook mijn lichtgewicht rugzak is gedeeltelijk van Dyneema gemaakt (Dyneema Ripstop Nylon). En ik neem altijd een Dyneema reserve lijn mee voor als er een tentlijn zou afbreken of ik een extra nodig heb.

Outdoormerken die DCF producten maken zijn o.a.; Zpacks, Bonfus, Tarptent, Hyperlite Mountain Gear en Durston Gear.

Let op bij het kopen van een een DCF tentje dat deze geschikt is voor je lichaamslengte ivm condensatie (dat je slaapzak niet nat wordt bij het hoofd- en voeteneinde).

Een Europese fabrikant van kwaliteit DCF tentjes en producten is Bonfus. De Bonfus Solus 1P en de Duos 2P zijn ook geschikt voor als je rond de 190 cm lang bent (de meeste DCF tentjes tot max 180 cm).

Houd er ook rekening mee dat de meeste DCF tenten niet extreem stormbestendig zijn en al helemaal geen tenten voor de winter.

Dyneema Composite Fabric | de ultralight must-have (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5366

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.