Přehledně: Které benefity jsou nejvýhodnější a na které se doplácí - iDNES.cz (2024)

Benefity se dìlí do ètyø skupin. První jsou výhodné pro firmy i pro zamìstnance, protože se z nich neplatí danì ani pojištìní. Pak ty, které se vyplatí více jen jedné stranì, druhá na nì doplácí. A nakonec ty, které lze nazvat jako nejménì finanènì zajímavé jak pro zamìstnavatele, tak zamìstnance, ale poøád mají nìjaký motivaèní charakter. TomᚠHunal, daòový odborník ze spoleènosti PricewaterhouseCoopers ÈR, vysvìtluje, kolik firmu i zamìstnance benefity vlastnì stojí a proè jsou nìkteré bonusy „na výsluní“ a jiné ne.

Které benefity jsou teï nejvíce in?
Podle naší studie PayWell, která sleduje už dvacet let finanèní odmìny a nefinanèní benefity ve firmách, patøí mezi top 5 nejposkytovanìjších benefitù mobilní telefon, týden dovolené navíc, služební auto, obèerstvení na pracovišti a penzijní pøipojištìní.

Koresponduje to s tím, co chtìjí zamìstnanci?
Zamìstnavatelé se snaží reagovat na poptávku zamìstnancù, zvláštì v poslední dobì, kdy mají problémy sehnat nové pracovníky. Paleta nabízených benefitù je tak nyní širší a kreativnìjší než v minulosti, ale první pìtka benefitù si dlouhodobì drží své postavení v popøedí zájmu.

Pøejdeme-li k daòovému pohledu na benefity, které z nich jsou nejvýhodnìjší?
Rozdìlení vychází ze zákona o daních z pøíjmù. Pro lepší orientaci je ideální spektrum benefitù rozøadit do matice, do ètyø boxù, viz obrázek. Na daòovì uznatelné náklady, nebo naopak daòovì neuznatelné náklady pro zamìstnavatele a zdanitelné, èi nezdanitelné pøíjmy pro zamìstnance. Nejvýhodnìjší benefity jsou takové, kdy si náklady na nì firma uplatní v daních a tím si sníží daòový základ. A zároveò za takový benefit zamìstnanec nezaplatí daò ani zdravotní a sociální pojištìní.

Chcete spokojené stáøí?

Porovnejte si nabídky penzijního pøipojištìní na Finamrket.cz a vyberte si to nejvýhodnìjší.

Takovým výhodným benefitem je napøíklad penzijní pøipojištìní.
Ano, je to pøíklad velmi oblíbeného benefitu. Nabízí ho podle našich údajù nyní 68 % firem. Výhodnost tohoto benefitu je ale limitována maximální èástkou, kterou mùže zamìstnavatel pøispìt, a to 50 tisíc korun roènì. Jde o hranici spoleènou s pøíspìvky na životní pojištìní. Tady byl dùvod daòové podpory benefitu ze strany státu jasný, tedy motivovat zamìstnance i zamìstnavatele, aby mysleli na zajištìní ve stáøí.

Firmy tento benefit èasto využívají i pøi debatách s odbory. Snažíse nenavyšovat tarifní mzdy, ale právì tento pøíspìvek. Protože když zvednou zamìstnanci plat o tisíc korun, tak je to pro nì náklad 1340 korun, platí z toho zdravotní a sociální pojištìní ve výši 34 %, stejnì tak zamìstnanec, který platí 11 %. Ale když zvednou penzijní pøipojištìní, je to pro nì náklad èistá tisícovka a pro zamìstnance zisk èistá tisícovka.

Jaké další benefity jsou takto výhodné?
Patøí sem ještì napøíklad stravenky do limitu, vzdìlávání a rekvalifikace související s pøedmìtem èinnosti zamìstnavatele, poskytnutí pracovního obleèení v nepenìžní formì a tøeba také pitná voda na pracovišti. Ale pozor, jde o èistou vodu bez bublin. Ta sycená èi ochucená už patøí do jiné skupiny.

Mezi nejvýhodnìjší benefity, jak z pohledu zamìstnavatele, tak zamìstnance, patøí napøíklad penzijní pøipojištìní, vzdìlávání, rekvalifikace a pracovní pomùcky, øíká TomᚠHunal z PwC ÈR.

Pak jsou benefity výhodné pro zamìstnance.
Jde napøíklad o pøíspìvky na kulturní èi sportovní akce, aktivity, pøíspìvky na využití služeb zdravotnických zaøízení, novì i na poøízení zboží zdravotního charakteru. Z tìchto nákladù nebude firma platit 34 % pojištìní, ale nemùže si je uznat jako náklad snižující daòový základ. Zamìstnanec nebude platit nic. Musí to být ovšem nepenìžní forma benefitu, tedy napøíklad poukázka nebo zamìstnavatelem pøímo uhrazená faktura dodavateli služby èi prodejci zboží. Není možné, aby zamìstnanec pøinesl fakturu a firma mu jí proplatila, v takovém pøípadì by nebyla splnìna podmínka nepenìžní formy. Toto je nejširší skupina benefitù.

Od ledna letošního roku pøibyl do této skupiny nový benefit, a to nákup knih.Jaký bude o nìj zájem, co myslíte?
Novela zákona o daních z pøíjmù nabídla nový benefit osvobozený od danì z pøíjmù ze závislé èinnosti ve formì nepenìžitého pøíspìvku (formou poukázky) na tištìné knihy, a to vèetnì obrázkových knih pro dìti. Ovšem mimo publikace, ve kterých reklama pøesahuje 50 % plochy.

Tištìná kniha má pro každého jinou pøidanou hodnotu, a proto vnímání tohoto benefitu se mùže mezi jednotlivými zamìstnanci i zamìstnavateli významnì lišit. Navíc to mùže znamenat dodateènou administrativu na stranì zamìstnavatele. Podle našeho prùzkumu tuto novinku nìkteøí pozitivnì pøivítali a jiní ji považují za nadbyteènou. Asi nelze pøedpokládat, že bude tento benefit poskytován plošnì. Ukáže to ale až praxe.

Co benefity daòovì uznatelné pro firmu, ale už ménì ideální pro zamìstnance?
Sem patøí napøíklad služební automobil poskytnutý i pro soukromé úèely, týden dovolené navíc nebo tøeba roèní kupón na mìstskou hromadnou dopravu. Za tyto benefity zaplatí zamìstnanec sociální a zdravotní pojištìní i daò, zamìstnavatel jen pojištìní, už ne daò. Zjednodušenì platí, že co je zdanitelné u zamìstnance, z toho platí pojištìní i zamìstnavatel.

co*koliv vám zamìstnavatel poskytne výhodnìji, napøíklad vám prodá telefon po dvou letech používání za 300 korun, ale ten telefon má na trhu reálnou hodnotu 1 000 korun, tak rozdíl musíte zdanit jako pøíjem ze závislé èinnosti a zaplatíte z toho sociální a zdravotní pojištìní.

Když si budu chtít od firmy koupit ten telefon nebo služební auto, kdo stanoví aktuální cenu?
A už budete kupovat od firmy služební auto, nebo starší telefon, mìla by mít firma znalecký posudek, který urèí aktuální cenu v dobì prodeje. Finanèní úøady ale v široké míøe akceptují, když firma zajistí nezávislou cenovou nabídku dvou tøí bazarù a z té udìlá prùmìr. Je tøeba poèítat s tím, že pokud vám firma prodá ojeté auto za 50 tisíc a aktuální cena na trhu bude 100 tisíc, vás ten obchod pøijde na zhruba 70 tisíc korun, tedy zaplacených 50 tisíc plus 20 tisíc na daò a pojistné.Dodanìní probìhne pøes mzdovou úètárnu.

Poslední skupinou jsou ty nejménì výhodné benefity.
Sem patøí napøíklad poskytnutí rekreace èi zájezdu v hodnotì nad 20 tisíc korun. Pøíspìvek na rekreaci do 20 tisíc korun patøí do jiné skupiny. Jsou tu také dárky zamìstnancùm nebo poskytnutá stipendia osobám, které se ale nepøipravují na výkon profese pro daného zamìstnavatele.

Hodnì firem, hlavnì tìch velkých, nabízí v rámci poskytování benefitù svým zamìstnancùm systém cafeterie. V nìm si sami vybírají ideální bonusy.
V cafeterii má každý zamìstnanec k dispozici obvykle urèený poèet bodù na rok a sám si volí z nabídky benefitù ty, které se mu nejvíce hodí. A aby napøíklad zamìstnanci nevyužívali jen ty pro firmu nevýhodné benefity, je souèástí systému nezøídka koeficient, který odeèítá body podle výhodnosti bonusu.

Takže když si napøíklad zamìstnanec koupí pøes systém cafeterie dovolenou v hodnotì 10 tisíc korun, tak se ze systému neodeète deset tisíc bodù, ale více bodù v závislosti na použitém koeficientu, protože se do toho zapoèítá i daòová neuznatelnost nákladù pro zamìstnavatele. Systém je pøehledný a sebevysvìtlující, takže zamìstnanci se v nìm celkem dobøe orientují a snadno zjistí, který benefit je jak výhodný.

Mohou si zamìstnavatelé vymyslet nìjaký nový benefit?
Ano, ale musí si provìøit, do jaké „škatulky“ patøí a podle toho jej danit. Vymyslíte napøíklad soutìž pro zamìstnance za dosažení nejvyšších prodejù s tím, že vítìz dostane na víkend pùjèené supersportovní auto. V takovém pøípadì pùjde o odmìnu za práci, takže pro firmu to bude daòovì uznatelný náklad, ale pro zamìstnance zdanitelný pøíjem.

Rozdìlení benefitù z daòového pohledu není jednoduché. Dìlají se v nìm chyby?
Obèas si firmy myslí, že když poskytnou benefit, který není daòovì uznatelným nákladem, tak už ho nemusí zdanit zamìstnanci. To je èastý omyl, se kterým se setkáváme. Je to z neznalosti a nedostatku praxe.

Jak èasto se zákon novelizuje právì v bodì zamìstnaneckých benefitù?
Nedochází k èastým obmìnám. Je možné, že se doèkáme novinek, až zaène platit nový zákon o daních z pøíjmù, na kterém pracuje ministerstvo financí, ale to bude ještì nìjaký èas trvat.

Přehledně: Které benefity jsou nejvýhodnější a na které se doplácí - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5970

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.